sobota, 12 stycznia 2013

Tiramisu bez jajek

Dzięki mnie moja rodzinka poznaje i uczy się zupełnie nowych smaków. Czasami są to smaki, które w pierwszej chwili wydają im się nieatrakcyjne. Kiedy powiedziałam, że mam zamiar przygotować deser kawowy, nie byli zachwyceni. Kawa w takim wydaniu zupełnie do nich nie przemawiała. Jednak uparłam się, że ich przekonam. Zrobiłam tiramisu. I o dziwo - przekonałam ich do tego stopnia, że obecnie moja mama uwielbia tiramisu! Ja też je uwielbiam, boję się tylko surowych jajek w klasycznej recepturze, więc zwyczajnie ich nie dodaję.
Oto przepis, wg którego robię moje tiramisu.

Składniki:
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 300 ml wody
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 50-100 ml amaretto (jak kto lubi)
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- szklanka cukru pudru
- ciemne kakao

Wodę zagotować. Kawę i cukier rozpuścić w 300 ml wrzątku, dodać amaretto, przestudzić. Biszkopty wsadzać do roztworu kawowego i od razu wyciągać (inaczej się rozpadną), ułożyć w kwadratowej blaszce 23x23 cm pierwszą biszkoptową warstwę. Bitą śmietanę ubić (niezbyt sztywno), dodawać po łyżce mascarpone i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec dodać cukier puder i szybko zmiksować (długo miksowane mascarpone robi się wodniste). Na warstwie biszkoptów położyć warstwę mascarpone, następnie posypać przesianym kakao (niekoniecznie) i ułożyć następną warstwę biszkoptów. Znów wyłożyć warstwę mascarpone i posypać wierzch kakao. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby całość nieco stężała.

7 komentarzy:

  1. wspaniałe zdjęcia.
    i podoba mi się, że bez jajek!
    musiało smakować, widać na ostatnim zdjęciu :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno robilam Też je uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piątka, i ja jestem z tych co to surowe jajka w deserach w zęby kole :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawe trzeba zrobic wczesniej zeby byla zimna a nie laczyc ciepla kawe z kremem widac ze nie jestes fachowcem to juz nie jest tiramisu a jajka mozna sparzyc wrzatkiem i juz sa bezpieczne przepis porazka!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisane jest wyraźnie: kawę przestudzić. Naprawdę, wyraźniej się już nie dało. Sądzisz, że wsadzałabym paluchy do wrzątku? ;-)
      I owszem, nie jestem fachowcem - gdybym była, prowadziłabym restaurację, a nie bloga. ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.