czwartek, 20 lutego 2014

Czekoladowe donaty z solonym karmelem

Już za tydzień Tłusty Czwartek, święto wszystkich łasuchów. W tym roku postanowiłam przygotować dla Was kilka przepisów, które idealnie wpasują się w konwencję tego dnia.
Na pierwszy ogień (a raczej olej ;-)) idą pyszne czekoladowe donaty/oponki z solonym karmelem. Oponki na twarogu robiło się w mojej rodzinie nie raz, zawsze jednak w wersji tradycyjnej. Tym razem chciałam, żeby były wyjątkowe, nietypowe - bardzo lubię podrasowywać klasykę. Sądzę, że osiągnęłam swój cel. Po raz pierwszy dodałam do ciasta kakao, a zamiast lukru czy cukru pudru zdecydowałam się na karmel. No dobrze, ponieważ żaden szanujący się łasuch nie będzie się za mocno wysilać w swoje święto ;-), więc karmel to po prostu kajmak - który uwielbiam! Jak już wielokrotnie wspominałam, najbardziej lubię go w połączeniu z odrobiną soli, jednak sypanie donatów solą jakoś do mnie nie przemawiało. Zastąpiłam ją więc czymś, co nadało oponkom wyjątkowości i poprawiło ich walory wizualne - solonymi pistacjami. 
Oponki robi się naprawdę szybko, a najlepsze są zaraz po usmażeniu. Spróbujcie koniecznie, nie pożałujecie!

Składniki: 
- 220 g mąki 
- 30 g kakao 
- 75 g cukru brązowego 
- 1 łyżeczka sody 
- 250 g twarogu półtłustego 
- 2 żółtka 
- 125 g śmietany 18% 
- olej do smażenia 
- pół puszki kajmaku 
- 2 łyżki mleka 
- garść pistacji 

Mąkę, kakao, cukier i sodę wymieszać w misce. Twaróg, żółtka i śmietanę zmiksować w blenderze na gładką masę (można też przecisnąć twaróg przez praskę). Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5 cm, wycinać krążki, a w środku niewielką dziurkę. Smażyć na nagrzanym oleju, ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. 
Kajmak podgrzać w rondelku z dwiema łyżkami mleka. Wierzch przestudzonych pączków zanurzyć w kajmaku i posypać posiekanymi pistacjami (koniecznie solonymi - sól doskonale podkreśla smak karmelu!).

6 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale! Może i przekonam się do pączków? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie to wymyśliłaś :) U mnie w domu zwykle robi się pączki i faworki, a oponek wcale nie pamiętam... A na TAKIE myślę, że każdy by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się - karmel i czekolada to duet doskonały! Mam nadzieję, że uda mi się zjeść takiego pysznego donuta w tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zachęciłaś ! W tłusty czwartek już wiem czym uraczę rodzinkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez rozpusta! Wygladaja oblednie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozpustne! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.