wtorek, 25 lutego 2014

Gorąca biała czekolada

Uwielbiam od czasu do czasu uraczyć się gorącą czekoladą. Nie ma nic lepszego, niż w chłodny zimowy wieczór rozsiąść się na kanapie z kubkiem gorącego aromatycznego napoju i książką (no dobrze, e-bookiem). Czy jednak kiedykolwiek spróbowaliście zrobić białą wersję gorącej czekolady? Ja wypróbowałam taką domową po raz pierwszy i jestem zachwycona! Przepis jest oczywiście bardzo prosty, ale za to jaki efekt! Istna rozpusta, no ale czasami, od święta, warto sobie na to pozwolić.

Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1/3 laski wanilii
- 50-75 g białej czekolady (w zależności od tego, jak słodki chcecie uzyskać napój)
- kilka pianek marshmallow
- 50 ml śmietanki do ubicia

Mleko połączyć w rondelku ze śmietanką. Dodać nasionka z 1/3 laski wanilii i skórkę, która podczas podgrzewania odda jeszcze wiele aromatu. Zagotować całość. Zdjąć z ognia i natychmiast wrzucić pokrojoną białą czekoladę. Zamieszać trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. Wlać czekoladę do kubka. Wierzch pokryć ubitą śmietanką i piankami, które cudownie się w czekoladzie rozpuszczą.

6 komentarzy:

  1. Prawdziwa rozpusta! Jednak... chyba nie sposób byłoby się jej oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio przygotowałam smaczną czekoladę z ciemnej czekolady!
    Teraz z chęcią spróbowałabym tej Twojej ze zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.