sobota, 8 lutego 2014

Najlepsze faworki - z przepisu babci

To kolejny przepis, który odziedziczyłam po babci. Zaraz obok jej sernika i pysznego makowca na kruchym cieście był to mój ulubiony deser, jaki robiła! Do dziś uwielbiam faworki z przepisu babci, zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe, nieco gumiaste (dopiero po chwili, gdy już wystygną, kruszeją). Są pyszne. Ja i moja mama właśnie ten przepis wykorzystujemy co roku podczas karnawału. Nasze faworki smażone są zawsze na Plancie (nie jest to może najzdrowszy tłuszcz, ale nie ma zapachu i nie pryska, więc świetnie się tu sprawdza) i koniecznie muszą być obsypane mnóstwem cukru pudru (bo w samym cieście go nie ma) - dlatego właśnie doskonale smakują z lekko gorzką kawą lub herbatą. Wbrew wszelkim pozorom, robi się je dość szybko i nie sprawiają większej trudności, nawet początkującym kucharzom. Spróbujcie koniecznie, póki karnawał w pełni!

Składniki:
- 300 g mąki
- 6 żółtek
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- łyżka wódki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kostki Planty
- cukier puder do obsypania

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, żółtka, śmietanę i wódkę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę wysypać mąką i rozwałkować ciasto na cienkie płaty. Wycinać radełkiem paski, robić w środku nacięcie i przepleść jeden koniec faworka, aby utworzyć jego charakterystyczny kształt.
Plantę rozpuścić w głębokiej patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać faworki i smażyć z każdej strony na jasnozłoty kolor. Trwa to chwilkę, więc nie można ich spuścić z oczu! Wyciągnąć na talerz i każdą warstwę obficie posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Przeczytać coś takiego właśnie od Was - wielki zaszczyt! :-) Dziękuję!

      Usuń
  2. U mnie też w tym roku faworki idą na tapetę. :)
    A Twoje wyglądają obłędnie..już bym się brała za smażenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.