środa, 5 lutego 2014

Ziołowo-parmezanowe scones

Scones to tradycyjne brytyjskie ekspresowe bułeczki śniadaniowe, w których nie używa się drożdży - rosną dzięki dużej ilości proszku do pieczenia. Zagniecenie ciasta zajmuje chwilę, a wypiek niewiele dłużej, więc są świetnym pomysłem na pyszne, szybkie śniadanie lub w sytuacjach, gdy zabraknie nam pieczywa. Żeby wyszły idealne, należy pamiętać o kilku zasadach. Ciasta nie można zagniatać zbyt długo, żeby mąka nie uwolniła zbyt dużo glutenu (wtedy będą twarde), a bułeczki należy wycinać ostrym wykrawaczem, a nie szklanką, która zgniata brzegi, przez co nie pozwala im rosnąć.
Tradycyjne, najpopularniejsze scones są słodkie i często towarzyszy im dodatek rodzynek. Moje postanowiłam przygotować w wersji wytrawne. Do ich przygotowania wykorzystałam nowość na naszym rynku - smalczyk roślinny Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wyrazistym smakiem i podobieństwem do tradycyjnego smalcu zwierzęcego. Jako koneserka tego specjału, która zawsze ma słoiczek smalczyku w lodówce, byłam bardzo ciekawa, jak też może smakować wersja roślinna. Muszę przyznać, że jestem zachwycona! Smakowita Pajda łatwo się rozsmarowuje, jest idealnie doprawiona i cudownie komponuje się ze świeżym pieczywem.

Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiata łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g startego parmezanu
- 60 g smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
- 1 jajko
- 100 ml mleka

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, parmezan oraz smalczyk wrzucić do misy malaksera, rozetrzeć do formy kruszonki. Następnie dodać jajko i mleko, zmiksować, aż utworzy się kula jednolitego ciasta (gdyby było zbyt rzadkie, można dosypać trochę mąki). Oczywiście całość można zagnieść rękami.
Ciasto rozwałkować, wycinać wykrawaczem kółka. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wierzch można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Najlepsze są jeszcze ciepłe, przesmarowane masłem albo właśnie smalczykiem. 
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


4 komentarze:

  1. nigdy nie jadlam, prezentują sie bardzo apetycznie
    ciekawa uwaga z tym niewyrastaniem po wykrojeniu szklanką-musze zapamiętać
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez apetyczne zdjecia! Od razu mam ochote na takie sniadanko :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wyglądają, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Bułeczki wyglądają smakowicie, na pewno zaskoczę męża w najbliższym czasie śniadaniem do łóżka :)
    mam pytanie czym mogę zastąpić smalczyk?? Czy np. olej kokosowy może być użyty??

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.