sobota, 12 lipca 2014

Zapiekanka chłopska

Kolejna makaronowa zapiekanka, która podbiła moje podniebienie. Jak już wielokrotnie wspominałam, absolutnie uwielbiam makaron, więc właściwie nie ma się co dziwić, że ta potrawa tak bardzo mi smakowała.
No bo co tu może nie smakować? Jest pyszna podsmażona z cebulką kiełbaska, są pieczarki, jest sos z cheddarem. I całe mnóstwo kalorii - ale kto by się tym przejmował! ;-)

Składniki:
- 300 g makaronu rurki
- 1 kiełbasa śląska
- 1 spora cebula
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 40 g masła
- 30 g mąki
- 300 ml mleka
- 200 g sera cheddar
- sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odejmując od czasu podanego na opakowaniu 3-4 minuty.
Cebulę i kiełbasę pokroić w niedużą kostkę, podsmażać na oleju aż do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na maśle, na koniec lekko posolić.
40 g masła rozpuścić, dodać mąkę i podsmażać, aż do lekkiego zezłocenia. Następnie dolać mleko, cały czas mieszając. Do powstałego beszamelu wmieszać 100 g startego cheddara, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron wymieszać z sosem, pieczarkami, cebulką i kiełbaską. Wyłożyć do foremki lub żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłożyć równomiernie pozostałe 100 g startego sera. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.