poniedziałek, 13 października 2014

Kokosowe pancakes

Kontynuując naleśnikową serię, zapraszam Was dzisiaj na pyszne pancakes z dodatkiem wiórków kokosowych. Pyszne, pulchne placuszki świetnie sprawdzają się z lemon curd albo z kremem czekoladowym. Są proste i niedrogie, to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Będziecie zachwyceni.

Składniki:
- 200 g mąki 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- szczypta soli 
- 1 jajko 
- 300 ml mleka 
- 60 g masła
- 50 g cukru 
- 80 g wiórków kokosowych

Mąkę wymieszać z solą, cukrem, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Jajko rozbełtać z mlekiem. Masło roztopić. Mleko dodać do mąki, wymieszać, dodać masło. Mieszać aż do powstania jednolitego ciasta.
Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, nastawić płomień na średnią moc. Wlewać porcję ciasta, a gdy na wierzchu pojawią się gęsto bąbelki, przewracać pancake'a na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami: lemon curd, krem czekoladowy, cukier puder.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam je ale najlepsze są na maślance z dodatkiem wody! ;) W tedy wychodzą fajnie puszyste.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.