wtorek, 17 marca 2015

Gofry z boczkiem i cheddarem

Wytrawne gofry to naprawdę świetny wynalazek! Są naprawdę szybkie w przygotowaniu i stanowią kompletne, sycące śniadanie na ciepło. 
Nie wiem, czy mieliście kiedykolwiek okazję próbować takiej wersji. Jeśli nie, zdecydowanie powinniście to nadrobić. Tu nie ma nic, czego możnaby nie lubić. Lekko słonawy boczek, aromatyczny cheddar, chrupiące ciasto, a ukoronowaniem tego śniadaniowego raju jest jajo sadzone z cudownie rozlewającym się żółtkiem. Takie śniadanie to ja rozumiem!

Składniki (na ok. 8 szt.):
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 jajka
- 40 g masła
- 1 szklanka maślanki
- 3 cienkie plasterki boczku
- 60 g cheddara
- pęczek dymki (zielonej cebulki)

Gofrownicę porządnie rozgrzać.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Zrób dobrze w środku miski i odstawić.
W osobnej misce wymieszać jajka i maślankę. Dodać do mąki, następnie dolać rozpuszczone masło. Wymieszać łyżką. Boczek podsmażyć na suchej patelni, aż będzie chrupiący, odłożyć na chwilę, aż stwardnieje i pokruszyć. Do ciasta gofrowego dodać boczek, starty ser cheddar i pokrojoną dymkę.
Do gofrownicy wlać ciasto i piec kilka minut, aż gofry będą złociste i chrupiące. Odstawiać na kratkę, podawać ciepłe, z sadzonym jajkiem. Równie dobrze smakują polane ketchupem.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.