wtorek, 31 marca 2015

Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i szpinakiem

Dania jednogarnkowe są super - szybkie, nieskomplikowane i w dodatku nie ma po nich dużo zmywania. A jednogarnkowe danie z makaronem to już w ogóle bajka, bo jak wiecie - ja uwielbiam makaron! 
Ten pyszny makaron z pomidorami, szpinakiem i kiełbaską podbił moje gastro-serce. Spróbujcie, może podbije i Wasze?

Składniki:
- 200 g dobrej jakości kiełbasy
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryczki chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500 ml bulionu
- 250 g makaronu penne (lub innego - u mnie occhi di lupo)
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g startego cheddara (lub innego sera)
- zielona cebulka do posypania

Kiełbasę cienko pokroić w półtalarki, wrzucić na dużą, głęboką patelnię z 1 łyżką oleju i podsmażyć na średnim ogniu, aż się zrumieni (około 5-7 minut). Odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę, chilli drobno posiekać i dodać na patelnię, podsmażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki i bulion. Wymieszać, aż od dna patelni odkleją się wszystkie podsmażone kawałki. Następnie wrzucić suchy makaron, wymieszać, by całkowicie pokrył się płynem i przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez około dziesięć minut, aż makaron będzie miękki. W czasie gotowania wymieszać raz lub dwa razy, by makaron się nie skleił.
Wmieszać partiami szpinak - może się wydawać, że jest go dużo, ale szybko zwiędnie.
Na koniec danie posypać tartym serem, poczekać aż się rozpuści. Posypać dymką i podawać - dobre także po podgrzaniu, więc świetnie nadaje się do zabrania do pracy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.