piątek, 27 marca 2015

Risotto z burakami i tymiankiem

Wariacja na temat risotto, a jak już wiecie - ja naprawdę lubię risotto.  Dodatek buraków nadaje mu nie tylko pysznego smaku, ale również cudownego koloru. Dla mnie absolutna bajka, koniecznie musicie spróbować!

Składniki:
- 2 średnie buraki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 150 g ryżu arborio
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 700 ml bulionu
- 40 g parmezanu
- świeżo mielony pieprz

Buraki umyć i ugotować do miękkości, można także kupić już ugotowane. Pokroić w niewielką kostkę, a następnie podsmażyć na maśle z gałązką tymianku, aż nabiorą intensywnego aromatu. Następnie rozgnieść je widelcem.
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać czosnek i pozostały tymianek, chwilkę szklić i dodać ryż. Wymieszać, aż ryż pokryje się równo oliwą i stanie się lekko przezroczysty, następnie wlać 100 ml czerwonego wina i poczekać, aż ryż go wchłonie, a alkohol odparuje. Następnie stopniowo dodawać po pół szklanki bulionu i cały czas mieszając, gotować ryż, aż będzie kremowy i miękki. Na koniec wmieszać buraki i 30 g parmezanu, doprawić pieprzem. Podawać posypane pozostałym parmezanem i listkami tymianku.
Do tego risotto świetnie pasuje także ser kozi.

2 komentarze:

  1. wspaniałe risotto, a że lubię buraczki zapewne by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego risotto nie próbowałam, ale musi być pyszne jak z buraczkami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.