środa, 25 marca 2015

Sos ze smażonych pomidorów

Pomidory zimą nie należą do najlepszych. Jak wydobyć z nich smak i zrobić pyszny sos ze świeżych pomidorów? Można na przykład je podsmażyć! Czy próbowaliście kiedyś tego prostego sposobu? Myślę, że będziecie zaskoczeni, jak dobry sos pomidorowy do makaronu można w ten sposób wyczarować. To przepis bazowy, sprawdza się świetnie solo, ale wystarczy, że dorzucicie kurczaka czy krewetki, zabielicie sos odrobiną śmietany albo przyprawicie na styl indyjski i będziecie mieli zupełnie nowe danie. Sprawdźcie!

Składniki:
- 400 g pomidorów (np. śliwkowych)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek tymianku lub oregano
- sól, pieprz, chilli
- dowolny makaron
- parmezan

Pomidory umyć i pokroić w grube plastry. Czosnek obrać. Oliwę nagrzać na patelni, następnie poukładać na niej plasterki pomidorów, dorzucić całe ząbki czosnku. Smażyć z obu stron, aż pomidory zaczną się rumienić, a czosnek zmięknie. Pod koniec smażenia dodać tymianek lub oregano. Pomidory wrzucić do blendera, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną chilli (świeżym lub w proszku) i zmiksować na gładki sos.
Podawać z makaronem i parmezanem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.