wtorek, 28 kwietnia 2015

Makaron z avocado i tuńczykiem

Makaron + kremowy sos z avocado i do tego tuńczyk. Kto by pomyślał, że takie połączenie się sprawdzi? A jednak, sprawdza się doskonale. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne i pożywne jest to danie!
Po raz kolejny w moich kulinarnych podbojach wsparł mnie robot kuchenny Russell Hobbs z kolekcji Aura. Nie dość, że użyteczny, to jeszcze ładnie prezentuje się w mojej kuchni. :-)

Składniki:
- 1 avocado
- sok z 1/3 cytryny
- garść bazylii
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 250 g makaronu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/4 puszki kukurydzy
- parmezan do posypania

Avocado, cytrynę, bazylię, czosnek i oliwę zmiksować na gładki sos, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka, posypać kukurydzą i parmezanem.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis :) Chętnie wypróbuję ponieważ uwielbiam awokado.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam ten przepis dziś rano. Sam przepis jest ok, tylko mam parę propozycji modyfikacji dla potencjalnych kucharzy, którzy wolą dania bardziej wyraziste:

    1. Wybierzcie makaron który nie jest zbyt mdły, bo sam sos wyjdzie mało wyrazisty
    2. 250g to zbyt duża ilość makaronu na taką porcję sosu - wystarczy 180g
    3. Ilość sosu jest jest niewielka i wychodzi dość mdły - dla kogoś kto woli trochę pazura, lepiej dodać więcej bazyli i czosnku. Ja dla pewności zrobiłam z dwóch awokado i 4 ząbków czosnku i dwóch garści bazylii.
    4. IMHO kukurydza psuje trochę smak. Tuńczyk przełamuje mdłość sosu i makaronu, ale kukurydza go rozmywa.

    To tyle :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.