wtorek, 13 października 2015

Chili con carne z chorizo i czekoladą

Jestem wielką fanką chili con carne. Ta potrawa zawiera w sobie absolutnie wszystko, co uwielbiam. Jest mięsna, pomidorowa i pikantna. Mogłabym ją jeść niemalże codziennie!
Moja wersja nie jest mocno konserwatywna, bo uwielbiam dodatek kukurydzy, a ona nie jest uznawana za standardowy składnik tego dania. Ponadto ostatnio wyszło na jaw, że o chili con carne wcale nie wiedziałam jeszcze wszystkiego i jego smak wciąż może mnie zaskoczyć. Okazuje się, że dotąd w ogóle nie zdawałam sobie sprawy, jak cudownie można tę potrawę przyprawić. Czy wiecie, że do meksykańskiego chili często dodaje się kakao lub czekoladę? Nie byłam pewna, czy chcę spróbować tego połączenia, ale ostatecznie jednak skusiłam się i to była doskonała decyzja! Czekolada wspaniale podbija pozostałe smaki dania, zupełnie jak wino w gulaszach. Tak bogatego w smak chili con carne jeszcze nie jedliście, możesz mi wierzyć.

Składniki:
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka fasoli czerwonej
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • kilka kropli tabasco
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • świeże pieczywo / ryż
  • sok z cytryny
  • plasterki świeżego ogórka
  • zielenina do przybrania

Przepis na http://codzisw.menu/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.