sobota, 21 listopada 2015

Risotto z grzybami na maśle

Dziś ponownie zapraszam Was do mojego ukochanego regionu kulinarnego – Włoch! Tym razem uraczę Was daniem iście jesiennym, pełnym aromatu i jednocześnie nieskomplikowanym; jak to zwykle u mnie.
Risotto z grzybami leśnymi smażonymi na maśle to najlepsze, co może Was spotkać na jesień. To kwintesencja tej pory roku. Danie jest sycące i nie wymaga wiele zachodu, a efekt – zachwycający. Włosi kochają risotto. W tej wersji Polacy na pewno też je pokochają.

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ok. 1 litra bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 50 g parmezanu lub sera bursztyn
  • 300 g podgrzybków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • pietruszka lub tymianek do przybrania
Przepis na codzisw.menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.