Dziś ponownie zapraszam Was do mojego ukochanego regionu kulinarnego – Włoch! Tym razem uraczę Was daniem iście jesiennym, pełnym aromatu i jednocześnie nieskomplikowanym; jak to zwykle u mnie.
Risotto z grzybami leśnymi smażonymi na maśle to najlepsze, co może Was spotkać na jesień. To kwintesencja tej pory roku. Danie jest sycące i nie wymaga wiele zachodu, a efekt – zachwycający. Włosi kochają risotto. W tej wersji Polacy na pewno też je pokochają.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- ok. 1 litra bulionu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 50 g parmezanu lub sera bursztyn
- 300 g podgrzybków
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- pietruszka lub tymianek do przybrania
Przepis na codzisw.menu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz