W lecie zdecydowanie nie mam ochoty na odpalanie piekarnika. Jest na to o wiele za gorąco, poza tym komu by się chciało siedzieć nie wiadomo ile w kuchni, skoro można spędzić cudowny czas na zewnątrz?
Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju ciasteczek, które użyjecie – może by tak maślane, korzenne albo Oreo? Do tego Wasze ulubione owoce i macie niemalże nieskończoną ilość wariacji na temat.
Składniki:
- 180 g ciasteczek (maślane, Digestives, Oreo, korzenne)
- 150 g masła
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 nieduża laska wanilii
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 50 g masła
- dowolne owoce
- rozpuszczona czekolada
Ciasteczkowy spód
Ciasteczka wrzucić do malaksera i zmielić na piasek.
Na patelni roztopić masło, uważając, żeby się nie spaliło.
Masło wlać do ciasteczek, wymieszać dokładnie.
Ciasteczka z masłem wrzucić do formy na tartę, najlepiej z wyjmowanym spodem, i dokładnie wylepić spód i brzegi.
Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, aż spód stwardnieje.
Domowy budyń
Z mleka odlać pół szklanki, resztę wlać do rondelka.
Dodać cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii, a także to, co po ich wyskrobaniu zostało – skórka uwolni jeszcze dużo aromatu! Zagotować.
W pozostałej połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną z żółtkiem.
Zmniejszyć ogień, wyciągnąć skórkę wanilii i powoli wlać zawartość szklanki do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Mieszać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić z ognia.
Gdy budyń przestygnie, wmiksować masło.
Tarta
Na stężały spód wyłożyć wystudzony budyń.
Na wierzchu tarty ułożyć dowolne, ulubione owoce.
Wierzch można polać roztopioną czekoladą.
A ja tymczasem polecam urokimilosne-opinie.blogspot.com swietna strona z opiniami.
OdpowiedzUsuń