sobota, 20 sierpnia 2016

Wstążki cukinii z łososiem i limonkowym dressingiem

Lato to dla mnie pora lekkiego i świeżego jedzenia, z dużą ilością pysznych warzyw. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Cieszy oczy na każdym straganie i występuje w kilku postaciach - może być tradycyjnie zielona, słonecznie żółta czy też okrągła, idealna do nadziewania.
Dziś pokażę Wam, jak przygotować proste i szybkie danie z cukinii - wstążki cukinii z łososiem i limonkowym dressingiem – które może być doskonałym pomysłem dla tych, którzy są na diecie lub po prostu nie mają ochoty na ciężkie, sycące potrawy. Skusicie się?

Składniki:
2 długie cukinie (mogą być kolorowe)
100 g łososia
garść pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
1 limonka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Cukinię umyć i za pomocą obieraczki pokroić na cienkie wstążki.
W garnku zagotować wodę z solą, wrzucić wstążki, gotować 1-2 minuty, aż będą jędrne, ale miękkie.
Pietruszkę drobno posiekać, pomidorki pokroić na połówki.
Na talerzu ułożyć ciepłe wstążki, a na wierzchu łososia i pomidorki. Posypać pietruszką.
Sok z limonki wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem, polać cukiniowe wstążki.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubie takie smaki! Wyglada kusząco i fotografia cudowna! Będę zaglądać z wielka chęcią!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.