piątek, 23 grudnia 2016

Bread pudding z czekoladą i orzechami

Bread pudding, czyli pudding chlebowy, to deser bardzo popularny między innymi w Wielkiej Brytanii. Po raz pierwszy widziałam go bodajże w programie Nigelli i zachwycił mnie prostotą wykonania oraz połączeniem smaków, które od razu wydało mi się smakowite – no bo jak tu nie lubić pieczywa zanurzonego w słodkiej mleczno-jajecznej masie, miękkiego na spodzie i cudownie chrupiącego z wierzchu?
Co ważne, ten przepis to doskonały sposób na podarowanie drugiego życia resztkom słodkiego pieczywa (chałkom, brioszkom, bułkom mlecznym), a przecież każda dobra gospodyni domowa zawsze szuka sposobów, żeby jedzenia jednak nie wyrzucać. Akurat ja kupuję słodkie pieczywo specjalnie z myślą o tym puddingu, więc musi być ono czerstwe – ale może, a to już czyni ten przepis absolutnie uniwersalnym.
Moja wersja wzbogacona została o czekoladę, orzechy i miód. Wspaniała kombinacja, możecie mi wierzyć. Pudding smakuje równie dobrze także z innymi bakaliami lub świeżymi czy mrożonymi owocami jagodowymi – możecie więc poszaleć!

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 grube kromki brioszki (lub chałki)
  • 30 g czekolady mlecznej
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu

Do miski wbić jajka, roztrzepać.
Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką.
Pieczywo pokroić na średniej wielkości kostkę. Wrzucić do formy do zapiekania i zalać równomiernie masą mleczno-jajeczną.
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, rozsypać równomiernie na pieczywie.
Z wierzchu posypać pudding brązowym cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika polać miodem.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już zrobiłam a moi goście byli zachwyceni smakiem! ; )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.