wtorek, 6 listopada 2012

Dyniowe drożdżówki z dżemem porzeczkowym

Pyszne żółciutkie drożdżówki zakończyły moją przygodę z dynią w tym sezonie. Było to doskonałe zwieńczenie dyniowej akcji - słodziutkie, pulchne i cieszące oczy. Smakowały wszystkim, nawet bratu, który poprzedniego dyniowego wypieku nie chciał tknąć, a tu zjadł ze smakiem - pewnie dlatego, że nie przyznałam się do dodatku dyni. ;-) Nie przedłużając: zapraszam!

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka musu z dyni (wg tego przepisu
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • garść pestek dyni
Wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże, dodać mus z dyni, roztopione masło oraz jajka i wyrobić na gładkie, odchodzące od naczynia i rąk ciasto (trwa to około 10 minut, w razie konieczności można podsypać ciasto mąką). Uformować kulę i odstawić w misce do nagrzanego do 50 stopni i wyłączonego piekarnika na ok. 45 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt (około 40x30cm). Na cieście rozsmarować dżem, a następnie zwinąć je wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałą roladę pokroić na 8 części i ułożyć je rozciętą stroną w natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm - należy zostawić im miejsce do wyrośnięcia. Ponownie odłożyć do lekko nagrzanego piekarnika na około 30 minut, aż się napuszą. 
Po tym czasie posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 30-35 minut (w razie konieczności przykryć ciasto od góry folią aluminiową, żeby za mocno się nie spiekło).

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.