W tym roku niestety nie byłam w stanie należycie świętować Tłustego Czwartku, dlatego postanowiłam nadrobić to w weekend. Najpierw zrobiłam gniazdka, a potem postanowiłam usmażyć jeszcze ulubione oponki serowe mojego brata. Zaszalałam i przygotowałam trzy wersje - z cukrem pudrem, różowym lukrem i posypką, a także z czekoladą. MNIAM! Szybkie, proste, i jakie pyszne!
Składniki (na ok. 25 sztuk):
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 250 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka wódki
- 100 g śmietany 18%
- 250 ml oleju
- cukier puder, lukier lub czekolada na wierzch
Twaróg zmiksować w malakserze z żółtkami, śmietaną i cukrem, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mąkę, sodę i wódkę (dzięki temu oponki nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu).
Ciasto wyciągnąć na wysypaną mąką stolnicę, wyrobić, a następnie rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, a w środku niewielką dziurkę (ja użyłam nakrętki z buteleczki słodzika). Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Pączki układać na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony - do złotego koloru.
Wierzch przestudzonych pączków pokryć cukrem pudrem, lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
obłędne zdjecia:) dostałam ślinotoku na ich widok;)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne!!! A jakie smaczne muszą być, wowww :-)
OdpowiedzUsuńmniam :-) wyglądają przepysznie :-) piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Czy mogę wiedzieć jakiego używasz obiektywu?
OdpowiedzUsuń