poniedziałek, 31 marca 2014

Śniadanie Mistrzów

Zazwyczaj nie jadam śniadań. Rano zwyczajnie nie mam apetytu i chociaż wiem, że to niezdrowe i powinnam ten nawyk czym prędzej zmienić - nie potrafię. Nic na to nie poradzę.
Jednak w ostatnią sobotę coś mnie tknęło i postanowiłam przygotować sobie coś absolutnie ekstra! Grzanka podsmażona na masełku, do tego szynka parmeńska, zezłocone plasterki pieczarki i jajeczko sadzone z cudownie rozlewającym się żółtkiem. Całość dopełniłam jeszcze dwoma trójkącikami sera camembert i oddałam się cudownej śniadaniowej rozkoszy. Trudno właściwie nazwać to przepisem, bo nie ma tu żadnej filozofii, ale potraktujcie to jako pomysł, jak w 10 minut wyczarować sobie śniadanie godne króla!

Składniki:
- 1 kromka chleba
- łyżka masła
- 1 średnia pieczarka
- 1 jajko
- 1 plesterek szynki parmeńskiej
- sól, pieprz
- koperek

Na patelni rozpuścić masło, zmniejszyć ogień i położyć kromkę chleba. Na tej samej patelni ułożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki pieczarkę. Zarówno grzankę, jak i pieczarki podsmażyć aż do zezłocenia, po czym ściągnąć z patelni i wbić na nią jedno jajko. Przykryć pokrywką i pozwolić, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Na grzance położyć plasterek szynki, na to jajko i pieczarki. Całość doprawić solą i pieprzem, można także posypać koperkiem lub szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Mmmm, takie śniadania to i ja bym chętniej jadała, a podobnie mam, że nie lubię z rana jeść :) wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.