sobota, 12 kwietnia 2014

Babka pomarańczowa z czekoladą

Lubicie babki? W zasadzie kto by ich nie lubił! Są nieskomplikowane i idealnie pasują do porannej kawki czy popołudniowej herbatki. A ponieważ podczas Wielkanocy to właśnie babki królują na stołach, postanowiłam podrzucić Wam kilka ciekawych pomysłów, które będziecie mogli później powtórzyć na święta.
Na pierwszy ogień idzie babka pomarańczowa z czekoladą. To klasyczne połączenie smaków, które w babce sprawdziło się wyśmienicie! Ciasto jest pulchne, wilgotne, z subtelnym cytrusowym aromatem. Polane lukrem i posypane kandyzowaną skórką pomarańczową (którą bardzo lubię) na pewno zachwyci wielu z Was.

Składniki:
- 4 jaja
- 250 g cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie pomarańcze - skórka z obu i sok z jednej
- ok. 75 g kropelek czekoladowych
- 2/3 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek soku pomarańczowego
- kandyzowana skórka pomarańczowa

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać olej i mleko, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Pomarańcze umyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce - tylko wierzch, bez białej warstwy. Następnie jedną z nich przekroić, wycisnąć do ciasta sok, wymieszać. Białka ubić i wmieszać je na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać czekoladę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy babkowej z kominem. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 60 minut, aż wbity w babkę patyczek wyjdzie suchy.
Z cukru pudru i soku pomarańczowego stworzyć gęsty lukier. Polać wystudzone ciasto, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

5 komentarzy:

  1. Ta piękna babka normalnie wychodzi do mnie z tych zdjęć;) Chyba chcę, żebym też ją upiekła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo smaczna babka :) Wilgotna, a takie lubię najbardziej :) Polecam i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.