niedziela, 13 kwietnia 2014

Biszkopt idealny

Swego czasu moją największą kulinarną bolączką był fakt, że zupełnie nie wychodziły mi biszkopty. Zawsze powstawał malowniczy zakalec i zupełnie nie wiedziałam, co jest tego powodem. Aż trafiłam na ten przepis - przepis idealny. Nie pamiętam, skąd dokładnie go wzięłam, ale ponieważ najpopularniejsza jego wersja wisi na blogu niezastąpionej Dorotki, to właśnie ją linkuję jako źródło (o, tutaj!).
Sekretem tego biszkoptu jest magiczny i w zasadzie nie do końca zrozumiały trik, a mianowicie - rzucenie upieczonym ciastem o podłogę. Podobno dzięki temu biszkopt nie opada, a ja zauważyłam też, że jest niemalże idealnie płaski. Wyrasta do wysokości formy, nie wymaga proszku do pieczenia, składa się tylko z czterech składników, które zazwyczaj wszyscy mają w domu - nic, tylko robić! Torty upieczone na jego bazie są wyjątkowe, rozpływają się w ustach, niemalże nie wymagają ponczowania. Polecam!

Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek. Zacząć ubijanie białek, a gdy będą się robić białe, dodać cukier. Ubić na sztywną pianę. Na najniższych obrotach miksera dodać żółtka i krótko wymieszać. Następnie dosypać mąki, które można wmieszać albo mikserem na najniższych obrotach, albo łopatką. Spód tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piec około 50-60 minut, aż wbity w biszkopt patyczek wyjdzie czysty. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości kolan na podłogę i wstawić ponownie do piekarnika. Studzić z otwartymi drzwiczkami. Gdy będzie już przestudzony, oddzielić boki biszkoptu nożykiem i ściągnąć obręcz.
Biszkopt z tego przepisu spokojnie można podzielić na trzy blaty.

3 komentarze:

  1. ale wyszedł! super :]
    ja się piszę na taki biszkopt, oj zapisuję!
    mam zamiar upiec tort wielkanocny :] przyda się receptura, oj przyda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopty również zawsze piekę z tego przepisu :) Wychodzą równe, wysokie i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może wreszcie uda mi się zrobić idealny biszkopt, dziękuję za przepis http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.