poniedziałek, 14 lipca 2014

Banana Peanut Butter Cake

Połączenie bananowego ciasta i pysznego kremu z masła orzechowego nie mogło się nie udać. Banany i masło orzechowe pasują do siebie doskonale, a w towarzystwie odrobiny czekolady prezentują się po prostu bezbłędnie. Ciasto-pewniak. W dodatku robi się je dość szybko i stanowi doskonałą metodę utylizacji mocno dojrzałych bananów. Jeśli więc znajdziecie takie w swoim domu i nie będziecie wiedzieli, co z nimi zrobić - oto mój sposób.

Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g masła orzechowego
- 25 g kropelek czekoladowych

Banany zmiażdżyć (np. tłuczkiem do ziemniaków) na gładką masę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać śmietanę, olej i jajka, ponownie zmiksować. Do masy wmieszać mąkę, sodę i proszek, miksować, aż powstanie gładka masa. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. Przez 15 minut studzić w formie, następnie zdjąć obręcz.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem, następnie dodać masło orzechowe i zmiksować. Krem wyłożyć na całkowicie wystudzone ciasto, posypać kropelkami czekoladowymi.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam różne połączenia, które w naszym kraju nie stosujemy do ciast : Ciasto cudowne

    OdpowiedzUsuń
  3. na sam widok już mi cieknie ślinka:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.