czwartek, 10 lipca 2014

Biszkopt z budyniem i malinami

Klasyczne połączenia są najlepsze, bo mamy pewność, że zawsze będą nam smakować. Tak właśnie jest z tym ciastem. Mariaż lekko cytrynowego biszkoptu z kremem budyniowym i malinami to murowany hit. Smakuje chyba wszystkim, bo cóż tu może nie smakować?
Do swojego ciasta wykorzystałam "kupny" krem karpatkowy - można oczywiście zastąpić go zwykłym budyniem, bo taki krem to w zasadzie nic innego jak budyń, tylko o nieco innych proporcjach. Zwróćcie uwagę na skład kremu - niektórzy producenci dodają do niego dziwne i zupełnie zbędne składniki. Wybierzcie ten, który składa się z mąki, cukru, skrobi, aromatów i ewentualnie jakiegoś naturalnego barwnika, a nie będziecie się musieli przejmować, że faszerujecie się chemią.
Ciasto robi się szybko, nie ma w nim nic skomplikowanego, w dodatku prezentuje się świetnie. Naprawdę warto spróbować!

Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie kremu karpatkowego
- 500 ml mleka
- 1 kostka masła
- 1 koszyk malin

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąki i startą skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 22 cm, piec ok. 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
W tym czasie przygotować krem - opakowanie budyniu karpatkowego przygotować w 500 ml mleka zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni (dzięki temu nie powstanie kożuch) i przestudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną masę, a następnie stopniowo dodawać chłodny budyń. Zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.
W połowie szklanki wody wymieszać łyżkę cukru pudru, następnie wycisnąć sok z połowy cytryny. Pozostawiony w tortownicy biszkopt nasączyć obficie. Następnie położyć na nim krem budyniowy i ułożyć równomiernie maliny (jeśli są kwaśne, można lekko oprószyć je cukrem pudrem). Ciasto schłodzić i dopiero wtedy ściągnąć obręcz tortownicy.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.