piątek, 4 lipca 2014

Porzeczkowy skubaniec

Lubię porzeczki. Nie zawsze wiem, jak je wykorzystać, ale ilekroć widzę je na straganie, po prostu muszę trochę kupić! Tym razem też nie umiałam się oprzeć. Kupiłam pół kilo i postanowiłam zrobić skubańca zwanego też pleśniakiem. To naprawdę niedrogie i nieskomplikowane ciasto, które posmakuje wszystkim fanom porzeczek - ich kwaskowość cudownie łączy się tu ze słodką pianką bezową. Polecam!

Składniki:
- 350 g mąki
- 170 g masła
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka + 1 do wysmarowania ciasta
- 300 g porzeczek (czarnych lub czerwonych)

Za pomocą malaksera połączyć mąkę, masło, 100 g cukru, cukier waniliwowy i żółtka jajek, aż powstaną sypkie grudki - nie miksować aż do uzyskania zwartego ciasta. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22 cm) i ugnieść spód. Włożyć do lodówki na ok. 15 minut, a następnie posmarować rozkłóconym jajkiem (dzięki temu ciasto nie wchłonie tyle soku z porzeczek) i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyciągnąć spód, lekko przestudzić, a następnie wsypać umyte owoce. Białka ubić na sztywną lśniącą pianę, w połowie ubijania dodając 150 g cukru, wyłożyć ją na owoce. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia wierzchu. Przed zdjęciem obręczy dobrze wystudzić, najlepiej przez noc.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.