środa, 2 lipca 2014

Prosta babka waniliowo-kakaowa

Dziś zapraszam Was na deser w wykonaniu mamy. Jest to jej tradycyjny wypiek, którym raczy nas, od kiedy pamiętam. Ja i brat uwielbialiśmy w dzieciństwie wylizywać surowe ciasto z miski! A ponieważ i po upieczeniu smakuje pysznie - polecam Wam serdecznie do zrobienia. Jest szybka, łatwa i tania - babka ideał! :-)

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- 1 łyżka kakao

Margarynę roztopić w rondelku, odstawić do przestudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do jajek stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem. Dodać margarynę, zmiksować. 2/3 ciasta wylać do dużej, natłuszczonej i wysypanej mąką formy babkowej. Do pozostałej masy wmiksować kakao, wylać na środek jasnego ciasta. Piec ok. 1 h w temperaturze 180 stopni.

9 komentarzy:

  1. Chodzi za mną babka a ta wygląda mniam mniam mniam...
    Ale czy ten proszę do pieczenia jest wyczuwalny mocno ?
    Trzeba go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba go dodać, każda babka musi na czymś wyrosnąć.Ale nie jest on w ogóle wyczuwalny w cieście.

      Usuń
  2. Sliczna babeczka ;) Ja tez wyjadalam takie ciasto z bratem! :) Poza tym to bylo pierwsze ciasto, jakie jako nastolatka, kiedykolwiek upieklam :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najważniejsze w takich ciastach jest to, aby nie było suche. Jeśli jest odpowiednio wilgotne to babka jest jak poezja ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz w życiu robiłam babkę :). Udało się wg. Pani przepisu :) Super :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.