niedziela, 23 listopada 2014

Najlepsze pancakes z dwoma sosami

Pancakes to najlepsze, co można sobie wyobrazić na śniadanie! Te smaczne, pulchne placuszki robi się naprawdę szybko, a niezmiennie podbijają podniebienie każdego łasucha. Ja proponuję podanie ich z dwoma pysznymi sosami: musem truskawkowym i waniliowym custardem - tradycyjnym angielskim sosem. Obiecuję, będzie pycha!

Składniki na pancakes:
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem do jajek, zmiksować. Mąkę, sól i proszek do pieczenia dodać do płynnych składników, dokładnie zmiksować. Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni smażyć placuszki - przewraca się je w momencie, gdy na ich wierzchniej stronie pojawią się gęsto bąbelki.

Składniki na sosy:
- 300 g mrożonych truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii

Truskawki zmiksować z cytryną i cukrem.
Śmietankę i mleko zagotować z łyżeczką pasty waniliowej lub z nasionkami z 1 laski wanilii - najlepiej w garnku o grubym dnie. Żółtka roztrzepać z cukrem pudrem aż do jego rozpuszczenia, następnie powoli, wąskim strumieniem i cały czas mieszając wlać do nich ciepły płyn. Całość ponownie umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż krem stanie się odpowiednio gęsty.
Pancakes polać sosami i podawać.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.