sobota, 15 listopada 2014

Naleśniki bolognese

Jeśli tak jak ja uwielbiacie sos bolognese, mocno pomidorowy, aromatyczny, pełen mięsa - zapewne zastanawialiście się już, czy jest jakiś inny sposób na jego wykorzystanie niż podanie z makaronem. Spieszę z odpowiedzią, popartą oczywiście zdjęciami i adekwatnym przepisem. Co byście powiedzieli na naleśniki bolognese? Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione pysznym sosem, posypane mozzarellą i zapieczone - niebo w gębie!

Składniki (na ok. 6 sztuk):
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 g passaty lub dobrego przecieru pomidorowego
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 liść laurowy
- świeże lub suszone zioła: tymianek, oregano
- sól, pieprz, cukier
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 1/3 szklanki mleka
- 150 g mozzarelli

Cebulę pokroić w kostkę, w sporym rondlu podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć ją do miękkości. Następnie dodać czosnek i mięso mielone, dokładnie je rozdrobnić i smażyć dalej. Dodać pomidory z puszki, sól, liść laurowy, odrobinę oregano i tymianku oraz passatę lub przecier. Dusić ok. pół godziny na małym gazie, aż sos zgęstnieje - od czasu do czasu warto go przemieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
W czasie gotowania sosu przygotować naleśniki. Mąkę wymieszać solą. Jaja roztrzepać z mlekiem, wlać do mąki, wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Nieprzywierającą dużą patelnię nagrzać. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie cienką warstwą i smażyć z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złote.
Na środek każdego naleśnika wyłożyć porcję gęstego sosu, następnie złożyć naleśnik w kopertę. Ułożyć łączeniem do dołu w żaroodpornym naczyniu, następnie posypać mozzarellą i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika, aż ser się zapiecze.
Podawać samodzielnie lub z sałatką z rukoli i pomidorków.

4 komentarze:

  1. niam!!! często tak robię.
    aalbo i tak:
    w naczyniu żaroodpornym przekładam naleśniki, mięsko spagetti jak z Twojego przepisu, sos beszamelowi i tarty ser tak, jak się przekłada lasagne :)
    a potem zapiekam :)
    i kroję w trojkąty - moje dziewczyny uwielbiają naleśnikową lasagne :)
    polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentują na zdjęciu i na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.