poniedziałek, 5 stycznia 2015

Bananowe pancakes z czekoladą

Kolejny przepis na pancakes. Być może uznacie, że jest ich już na moim blogu za dużo, ale przecież to takie fantastyczne placuszki! Doskonałe jako pożywne śniadanie, równie pyszne jako sycący deser. A w wersji bananowej z czekoladą po prostu mniam. Pulchne, nieprzesadnie słodkie, ze sporą ilością czekolady. Któż mógłby się im oprzeć?

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki stopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 2 banany (najlepsze z ciemną skórką)
- 50 g kropelek czekoladowych

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Banany rozgnieść widelcem, zmiksować z mlekiem i stopionym masłem. Dodać mąkę, ponownie zmiksować. Następnie wmieszać kropelki czekoladowe.
Pancakes smażyć bez tłuszczu na teflonowej lub innej nieprzywierającej patelni, aż będą ładnie zarumienione z obu stron. Świetnie smakują także polane odrobiną miodu.

7 komentarzy:

  1. Takie widoki przed śniadaniem, ech. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Banan i czekolada to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentują się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie apetyczne zdjęcia :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki: bananowe są na czele mojej listy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają :) Już dawno nie robiłam pancakes, więc z chęcią nadrobię te zaległości! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.