środa, 28 stycznia 2015

Kurczak w marynacie miodowej

Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo. Dlatego właśnie dania takie jak to, które pokażę Wam dzisiaj, dość często goszczą na moim stole. Ich siła tkwi nie tylko w bogatym, nietypowym aromacie, ale także w prostocie i szybkości wykonania - dla kogoś tak zapracowanego jak ja to bardzo ważne czynniki.
Miód, cytryna, czosnek, sos sojowy - oto składniki pysznej marynaty, która stanowi o smaku tego dania. Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni, jak świetnie do siebie pasują!

Składniki:
- 2 średnie piersi kurczaka
- 100 ml miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta sproszkowanego chilli
- 3 łyżki oleju
- 150 g makaronu soba
- 100 g mrożonego groszku
- 2 łyżeczki sezamu

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Miód wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, sosem sojowym, dodać starte ząbki czosnku i odrobinę chilli. Kurczaka wymieszać dokładnie z marynatą, miskę przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Zagotować wodę z solą, makaron wrzucić do garnka razem z groszkiem (mają podobny czas gotowania - sprawdź wcześniej na opakowaniu), ugotować i odcedzić.
W czasie gotowania makaronu rozgrzać olej i usmażyć kurczaka na patelni.
Podawać z makaronem, groszkiem, całość warto posypać lekko podprażonym na suchej patelni sezamem.

1 komentarz:

  1. wygląda świetnie na pewno jest też smaczne:) aż się sama ręka wyciąga:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.