środa, 21 stycznia 2015

Mus czekoladowo-kawowy

Wykwintny, pełen smaku, obezwładniający wszystkich czekoladoholików. Taki jest właśnie ten mus. Czekoladowość w czystej postaci podkreślona aromatem kawy. To bardzo prosty przepis, ale będziecie zachwyceni.

Składniki:
- 200 g czekolady (60-70% kakao)
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru

Wodę zagotować, odmierzyć 1/4 szklanki. Wsypać kawę rozpuszczalną i czekoladę, wymieszać aż do rozpuszczenia. Jeśli pozostaną grudki czekolady, można dokończyć rozpuszczanie w kąpieli wodnej. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać czekoladę, wymieszać. Rozłożyć do pucharków lub małych filiżanek, schłodzić w lodówce.

3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
    nigdy nie robiłam :) ale zostałam zachęcona bo uwielbiam słodkości, mniam :)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie czekoladowe pyszności :)
    Ślicznie go podałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.