czwartek, 14 stycznia 2016

Chow mein z tuńczykiem i ogórkami po azjatycku

Staram się brać ze sobą jedzenie do pracy. Spędzam tam sporo czasu, a porządny posiłek w ciągu dnia daje mi energię do końca dniówki. Co prawda w biurze mam mikrofalówkę, więc podgrzanie obiadu to nie problem, jednak nie ukrywam, że najlepszym rozwiązaniem są według mnie dania, które można jeść na zimno.
Właśnie taki jest ten makaron z tuńczykiem i ogórkową sałatką. Prezentuje się świetnie i równie dobrze smakuje, jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a poza tym jest również bajecznie proste i pożywne. Jeśli zechcecie wypróbować, nie zawiedziecie się.

Składniki na makaron:

  • 200 g makaronu chow mein
  • 1/2 strączka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/4 limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 garść kukurydzy
  • 1 łyżka sezamu
  • pietruszka do przybrania
  • ćwiartka limonki


Składniki na sałatkę:

  • 1 duży ogórek zielony
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mała cebulka
  • sok z 1/4 limonki

Przepis na http://codzisw.menu/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.