Dania jednogarnkowe? Jako zadeklarowany leniuszek nienawidzący zmywać, uwielbiam takie! A moim ulubionym jest zdecydowanie risotto.
Sekret włoskiego risotto tkwi przede wszystkim w ryżu. Najlepszy jest ryż arborio, którego opakowanie zawsze warto mieć w szafce. Dobre risotto to także masło, parmezan i bulion, a poza tym to już tylko to, co nam akurat podpowiada wyobraźnia.
Dziś podzielę się z Wami pomysłem, który sprawdzi się zawsze, bo boczek i pieczarki nie dość, że są dostępne o każdej porze roku, to jeszcze smakują chyba wszystkim. Polecam, bo efekt końcowy – choć jego osiągnięcie zajmuje nie więcej niż 30 minut – jest doprawdy zachwycający.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 l bulionu
- 1 mała cebula
- 100 g boczku
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 50 g parmezanu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz