środa, 6 stycznia 2016

Risotto z boczkiem i pieczarkami

Dania jednogarnkowe? Jako zadeklarowany leniuszek nienawidzący zmywać, uwielbiam takie! A moim ulubionym jest zdecydowanie risotto.

Sekret włoskiego risotto tkwi przede wszystkim w ryżu. Najlepszy jest ryż arborio, którego opakowanie zawsze warto mieć w szafce. Dobre risotto to także masło, parmezan i bulion, a poza tym to już tylko to, co nam akurat podpowiada wyobraźnia.

Dziś podzielę się z Wami pomysłem, który sprawdzi się zawsze, bo boczek i pieczarki nie dość, że są dostępne o każdej porze roku, to jeszcze smakują chyba wszystkim. Polecam, bo efekt końcowy – choć jego osiągnięcie zajmuje nie więcej niż 30 minut – jest doprawdy zachwycający.

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 l bulionu
  • 1 mała cebula
  • 100 g boczku
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 50 g parmezanu

Przepis na http://codzisw.menu/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.