sobota, 2 stycznia 2016

Makaron z gorgonzolą

Zimą warto zjeść na obiad coś ciepłego i pożywnego. Na bok odchodzą sałatki, grillowane mięsiwa z warzywami czy lekkie przekąski. Tutaj trzeba czegoś konkretnego i intensywnego w smaku!
Ot, taki makaron ze śmietanowym sosem z gorgonzoli sprawdzi się znakomicie. Zwłaszcza, że o tej porze roku nie ma nic lepszego niż porządna porcja aromatycznego sera w towarzystwie kieliszka wina.

Składniki:
  • 100 g sera gorgonzola
  • 250 ml śmietany 12%
  • 2 garście rukoli
  • sól, pieprz
  • 300 g makaronu pappardelle (wstążki)
  • wiórki parmezanu
  • kilka pomidorków koktajlowych
Podgrzać śmietankę, pokruszoną gorgonzolę wrzucić i mieszać, aż ser się rozpuści.
Dodać pokrojoną rukolę, doprawić solą i chwilę pogotować.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Sos i makaron połączyć, całość przybrać pomidorkami koktajlowymi i posypać wiórkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.