Zimą warto zjeść na obiad coś ciepłego i pożywnego. Na bok odchodzą sałatki, grillowane mięsiwa z warzywami czy lekkie przekąski. Tutaj trzeba czegoś konkretnego i intensywnego w smaku!
Ot, taki makaron ze śmietanowym sosem z gorgonzoli sprawdzi się znakomicie. Zwłaszcza, że o tej porze roku nie ma nic lepszego niż porządna porcja aromatycznego sera w towarzystwie kieliszka wina.
Składniki:
- 100 g sera gorgonzola
- 250 ml śmietany 12%
- 2 garście rukoli
- sól, pieprz
- 300 g makaronu pappardelle (wstążki)
- wiórki parmezanu
- kilka pomidorków koktajlowych
Podgrzać śmietankę, pokruszoną gorgonzolę wrzucić i mieszać, aż ser się rozpuści.
Dodać pokrojoną rukolę, doprawić solą i chwilę pogotować.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Sos i makaron połączyć, całość przybrać pomidorkami koktajlowymi i posypać wiórkami parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz