niedziela, 21 sierpnia 2011

Biszkopt z kremem i owocami

Niniejszym zamieszczam swój pięćdziesiąty sprawdzony przepis na tym blogu. Dużo ich! Dzisiaj niemalże klasyka gatunku - smaczny sposób na efektowny deser. Lubię owoce, lubię krem budyniowy, lubię też biszkopt, który na szczęście wyszedł (u mnie to różnie z tym bywa). Jeśli i Wy lubicie - szczerze polecam!

Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru
- paczka cukru waniliowego

Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Dodać cukier i ubjać dalej. Dodać żółtka, a na samym końcu mąkę. Wylać ciasto na blachę (ja mam blachę z podwyższonym rantem i falowanymi brzegami, która idealnie się nadaje do tego ciasta) i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Zostawiamy biszkopt do ostygnięcia.

Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 4-6 łyżek cukru (można także dodać cukier waniliowy)
- łyżka mąki tortowej
- 1 budyń waniliowy
- pół kostki masła

Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuścić budyń z łyżką mąki, dodać do gotującego się mleka, mieszać, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń przestygnie (uważać, żeby nie powstał kożuch), zmiksować go z miękkim masłem.
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, następnie całość przybrać ulubionymi owocami (u mnie maliny i borówki).

2 komentarze:

  1. Ostatnio chciałam zrobić podobne ciasto, ale z kremem cytrynowym zamiast budyniu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. o, już pięc dyszek na karku?
    gratulacje!
    och, pięknie sie prezentuje. mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.