piątek, 5 sierpnia 2011

Muffiny cynamonowe

Uwielbiam smak i zapach cynamonu! Czasami więc dopada mnie ochota na coś wybitnie cynamonowego. Np. takie babeczki. Są świetne takie jakie są, ale równie dobrze smakują z dodatkiem owoców (porzeczki, jabłka, śliwki) albo powideł śliwkowych. A może by tak posypać górę płatkami migdałów? Czemu nie! Można naprawdę szaleć z dodatkami, więc nie krępujcie się!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 2 średnie jajka

Składniki suche i składniki mokre wymieszać osobno, a następnie połączyć, mieszając niezbyt dokładnie. Do ciasta można dodać owoce lub przełożyć powidłami. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze:

  1. Kocham cynamon!!! Cierpię teraz bo nie mam piekarnika w tym tygodniu a ja bym chciała je wypróbowac już,teraz,zaraz!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. a może by tak napisać na ile to jest porcji?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.