czwartek, 6 grudnia 2012

Peanut Butter Blondies

Uwielbiam masło orzechowe! Przekonałam się o tym niedawno, zaledwie miesiąc temu, kiedy zakupiłam słoiczek przy okazji wizyty w Londynie. I od tego czasu przepadłam. Absolutnie zakochałam się w smaku masła orzechowego, a jeszcze bardziej w zawierających je wypiekach. A to, co pokażę Wam dzisiaj, zawładnęło moim podniebieniem totalnie. Blondies z masłem orzechowym i białą czekoladą smakuje po prostu obłędnie! Jest ciężkie, wilgotne, bardzo słodkie i nieprzyzwoicie wręcz pyszne, a w dodatku szybkie i proste w wykonaniu. Polecam gorąco!
Przepis ze strony uktv.co.uk.

Składniki:
- 160 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 180 g masła orzechowego (polecam crunchy)
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 tabliczka białej czekolady

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kwadratową formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Masło oraz masło orzechowe ubić razem na jednolitą, gładką masę. Dodać cukier, jajka oraz ekstrakt i ponownie ubić. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie pokrojoną w drobną kosteczkę białą czekoladę. Wyłożyć do formy, piec 25-30 minut, aż do zezłocenia.
Wystudzić w foremce, następnie pokroić na kwadraty i podawać.

6 komentarzy:

  1. cudowne ciasto!:) aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym zastąpić proszek do pieczenia? :( Nie lubię proszku do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. musiało być naprawdę pyszne, wygląda obłędnie!
    Wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś czuję, że niedługo wypróbuję..!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak mówiłam, tak zrobiłam. Podsyłam wpis ze zdjęciami, zobacz! ;) http://masterofrdisaster.blogspot.com/2013/01/peanut-butter-blondie.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.