Szybka, nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta francuskiego okazała się strzałem w dziesiątkę podczas remontowego szaleństwa. Nie wymagała zbyt wiele zachodu, a efekt skutecznie zaspokoił moją potrzebę zjedzenia czegoś normalnego i porządnego.
Tarty z ciasta francuskiego są moimi ulubionymi, wolę je zdecydowanie od wytrawnych tart na kruchym spodzie. Myślę, że w tym temacie jeszcze nie powiedziałam swojego ostatniego słowa, bo przy uniwersalności ciasta francuskiego możliwości jest naprawdę wiele!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- 6 pomidorów suszonych
- 150 g mozzarelli
- 70 g gorgonzoli
Szpinak umieścić w garnku i rozmrozić, mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę masła, chwilę podsmażać. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i duże jajko, wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na blasze i pozawijać brzegi, tworząc rant tarty. Wsadzić ciasto na ok. 7 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekać. Wyciągnąć tartę i wyłożyć masą szpinakową, następnie obłożyć pokrojonymi w paseczki pomidorami suszonymi i posypać mozzarellą (u mnie w małych sałatkowych kuleczkach) oraz gorgonzolą (niekoniecznie). Piec jeszcze 15-20 minut, do zezłocenia brzegów.
rewelacja, mniam :)
OdpowiedzUsuńDobrze miec pod reka kawalek ciasta francuskiego i kilka smacznych dodatkow :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńrobię już n-ty raz, jest boska i szybka, dzięki!
OdpowiedzUsuńprzepyszna...
OdpowiedzUsuńMNIAM, MNIAM, LECĘ PO ŚMIETANĘ I BIORĘ SIĘ ZA PRZYGOTOWANIE!
OdpowiedzUsuń:-)
Ha! Już wiem czemu mnie nie wychodziło! Nie podpiekałam spodu! Dzięki Madzia!
OdpowiedzUsuńA jaka smietana? 30%?
OdpowiedzUsuń