poniedziałek, 24 grudnia 2012

Tarta makowa

Dziś bez przydługich wstępów... Pyszna, ekspresowa tarta makowa to sposób na świąteczne zaserwowanie makowca na kruchym cieście. Prezentuje się bardzo dobrze, a smakuje nawet lepiej. 

Pozwólcie, że przy okazji będę życzyć Wam pięknych, rodzinnych Świąt wypełnionych miłością i pysznościami! :-)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • opakowanie gotowej masy makowej (900 g)
  • 3 białka
Mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodać masło i 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto. 1/3 wsadzić do zamrażalnika, resztą wyłożyć formę do tarty (można ciasto najpierw rozwałkować, ja wolę miękkim ciastem wylepiać foremkę). Ciasto ponakłuwać. Białko ubić na sztywno, wymieszać z masą makową, następnie wylać ją na kruchy spód. Resztę ciasta rozwałkować, wykroić gwiazdki i choinki, które później ułożyć na masie makowej. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. 

Starsze foty:

3 komentarze:

  1. U mnie w domu by nie przeszła, ale jako przedsmak świąteczny, jak najbardziej tak! Mak jest pyszny! Zdrowych i Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł świąteczny ;) super :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.