poniedziałek, 4 lutego 2013

Chlebek bananowo-kokosowy

Uwielbiam wypieki z bananem w roli głównej! Jestem ich szczerą i oddaną fanką. Gdy więc w domu po raz kolejny znalazłam pociemniałe banany, wybór ciasta był oczywisty. Nie chciałam jednak, żeby był to taki tradycyjny chlebek, miałam ochotę poszaleć. Moim szaleństwem był dodatek wiórków kokosowych i mleczka kokosowego. To nadało ciastu bardzo ciekawy smak i fajną konsystencję. W połączeniu z masłem orzechowym lub dżemem efekt był bajeczny!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 120 g masła
- szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych

Składniki suche przesiać i wymieszać. Banany zmielić za pomocą blendera, dodając sok z cytryny, żeby za bardzo nie ściemniały. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po kolei jajka, a na końcu ekstrakt waniliowy, zmiksować. Wymieszać z bananami, po czym wsypać mąkę i wymieszać krótko, do połączenia składników. Na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe. Ciasto przelać do keksówki o 25x8, piec w 180 stopniach ok. 1,5 h (po godzinie warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe - jeśli nie, sprawdzać co 10 minut). Studzić na kratce, przechowywać w folii (na drugi, trzeci dzień jest jeszcze lepsze!).

1 komentarz:

  1. robiłam chlebek bananowy już wiele razy, ale z kokosem nigdy... koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.