wtorek, 9 lipca 2013

Blondie z malinami

Maliny zawładnęły moją kuchnią! Na dobre. Nic dziwnego - taki sezon, a ja maliny uwielbiam!
Wczoraj na deser zafundowałam rodzince coś wyjątkowego. Wypiek, na który miałam ochotę już od dawna. Blondie z malinami to nic innego, jak ciężkie, rozpływające się w ustach ciasto na bazie białej czekolady - blond-siostra tradycyjnego brownie. Z dodatkiem malin po prostu boskie! Polecam szczerze.

Składniki:
- 120 g masła
- 120 g białej czekolady
- 120 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 175 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g malin

Masło rozpuścić w rondelku. Następnie zdjąć z ognia, dodać do niego połamaną czekoladę i rozpuścić, jeśli to koniecznie jeszcze trochę podgrzewając masę. Następnie dodać cukier i po kolei wmiksować jajka. Na koniec dosypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować dokładnie. Ciasto wylać do kwadratowej formy 22x22 cm, ułożyć na nim równomiernie maliny. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
In English

Ingredients:
- 120 g butter
- 120 g white chocolate
- 120 g brown sugar
- 3 eggs
- 175 g flour
- 1/2 tsp baking powder
- 1/2 tsp salt
- 200 g raspberries

Melt butter in a saucepan. Then remove from heat, add chocolate and melt it - if it is necessary you can heat it up a little more. Then add sugar and beat in eggs. Finally, add flour, baking powder and salt and mix thoroughly. Pour batter into a square cake pan 22x22 cm (9 inch), then put on raspberries. Bake for 45 minutes at 170  C degrees (340 F).

7 komentarzy:

  1. mogę jedną taką blondyneczkę?
    cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też bym poprosiła kawałeczek:) jeżeli jest tak samo wciągające jak brownie, to ja zabieram całą blachę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie a czy konieczny jest cukier brązowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest konieczny, można go zamienić na biały, jednak cukier brązowy (czy też trzcinowy) nadaje wypiekom przyjemny karmelowy posmak. :-)

      Usuń
  4. Wspaniałe ciasto,ja tez maliny darzę miłością szaloną ,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie :) ja niestety nie mam talentu do kucharzenia :(

    OdpowiedzUsuń
  6. nie musisz mieć talentu ;), ja się dziś machnęłam i dałam ok 250 g cukru, więc musiałam zwiększyć resztę porcji, 5 jajek , proszku i soli "na oko", 2 tabliczki czekolady białej i szczerze? wyszło mi najlepsze ciasto jak dotąd, a robiłam kruche, tiramisu, z galaretką itd. ale to jest naprawdę pyszne ;) ( baardzo słodkie, tylko dla kogoś kto naprawdę uwielbia słodycze), była cała blacha, a nie ma ani kawałka
    ps. polecam przystroić jak na zdjęciu i posypać cukrem pudrem
    ps2 polecam robić z podwójnej porcji bo z normalnej ciasta nie byłoby tak wiele
    pozdrawiam ;))))
    Juliet.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.