Pojawiły się wreszcie maliny! Uwielbiam te owoce. Właściwie to chyba moje ulubione, zaraz obok arbuza.
Pierwszym w tym sezonie smakołykiem z malinami jest to ciasto - sernik na zimno, który doskonale sprawdzi się także jako deser light. Wystarczy zamienić cukier na słodzik; można nawet serek waniliowy na jogurt + ekstrakt waniliowy i pominąć biszkopty - ale to już wersja ekstremalnie dietetyczna. ;-)
Ciacho jest pycha, bardzo mocno polecam, zróbcie koniecznie!
Składniki:
- 450 g waniliowego serka homogenizowanego
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru (w wersji light może być słodzik)
- 2 łyżki żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- 500 g malin
- opakowanie galaretki malinowej + 400 ml wrzątku
- okrągłe biszkopty waniliowe (ok. 12)
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć jeden przy drugim okrągłe biszkopty. 2 łyżki żelatyny zalać odrobiną wody (ok. 50-70 ml), wymieszać dokładnie aż do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Serek waniliowy zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wylać warstwę serową na spód z biszkoptów i wsadzić na chwilę do zamrażarki.
Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml wody i lekko przestudzić. Maliny ułożyć jedna przy drugiej na stężałej masie serowej, następnie zalać galaretką i ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały:)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie:) naszła mi chrapka na takie cudo:D
OdpowiedzUsuńWyszedł ci wspaniały,tez uwielbiam maliny,miłego dnia życzę.
OdpowiedzUsuńJejku, wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńmmmmm..... w następnym tygodniu na pewno zrobie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńa może też wersja z jagodami.
Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńmasz cudowne przepisy!! szkoda ze nie masz opcji drukuj :) byloby mi prosciej !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)