piątek, 12 lipca 2013

Proste ciasto z malinami

Szukacie przepisu na pyszne, proste i szybkie ciasto z malinami? Nie szukajcie dalej, dobrze trafiliście. :-)
W "sezonie malinowym" nie ma siły, żebym nie dodawała tych owoców do wypieków. Uwielbiam je! A ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję, cudownie podkreśla ich smak. Jest wilgotne, miękkie, aromatyczne... Przede wszystkim dzięki dodatkowi masła i brązowego cukru, który nadaje mu lekko karmelowy posmak (oczywiście możecie użyć zwykłego białego cukru, jeśli nie macie innego). Całość wykończyłam polewą z białej czekolady, która cudownie wręcz komponuje się z malinami. Wypiek bardzo długo pozostaje świeży, i to bez przykrycia - nawet trzeciego dnia smakuje wybornie. Wykonanie ekspresowe, bez użycia miksera, a efekt niebiański. Krótko mówiąc: musicie spróbować!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ok. 350 g malin
- 80 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka masła

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku, przestudzić. Olej, masło, jajka i mleko wymieszać dokładnie ze sobą, następnie dodać do mąki i połączyć za pomocą łopatki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, posypać porcją malin, następnie przykryć je resztą ciasta i wierzch również obłożyć malinami.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka.
Białą czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Polać wystudzone ciasto.

22 komentarze:

  1. Podoba mi się, lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszące zdjęcia,mniam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia.takie ciasto zawsze piekę z Babcią, kiedy u niej jestem. wtedy łączą się ze sobą dwa oddzielne pokolenia, pomiędzy którymi nie ma wtedy granic.
    smakuje wspaniale, najlepiej z osobą, którą kochamy.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wyszło idealne, wszystkim polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne, proste w wykonaniu, nie zajmuje dużo czasu. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzisiaj będę robiła, tylko zamiast polewy z białej czekolady - planuję zrobić lukier z cukru pudru z sokiem cytrynowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam - w domu unosi się super zapach, ciasto pyszne, wilgotne i przełamują się smaki kwaśnego ze słodkim (ja dodałam lukier cytrynowy) pychota :)

      Usuń
  7. Uwielbiam to ciasto. Zrobiłam i jestem zachwycona. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można maliny po prostu wmieszać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja mam pytanie czy mogę zastąpić maliny truskawkami? Znalazłam piękne truskawki w sklepie a malin nie.Jesli tak to czy pół kilograma wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, truskawki też się sprawdzą i pół kilo wystarczy, ale proponuję pokroić na połówki. :-)

      Usuń
    2. Z truskawkami wyszło przepyszne. Przepis naprawdę super, niebo w gębie:-)

      Usuń
  10. CIASTO PYSZNE ,DZISIAJ SZUKAŁAM ,W NECIE PRZEPISU NA SZYBKIE CIASTO I TRAFIŁAM NA TEN BLOG ,JUŻ DODAŁAM STRONKĘ DO ULUBIONYCH POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i jeszcze bardziej, że zyskałam nową Czytelniczkę! :-)

      Usuń
  11. A czy mogę dodać mrożone maliny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie będzie problemu. Tylko bez rozmrażania ich, bo wyjdzie malinowa papka. ;-)

      Usuń
  12. Moją przygodę z wypiekami dopiero zaczynam i chciałabym aby przebiegała dobrą droga stąd moje pytanie, jakiego masła powinnam użyć do zrobienia tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło jak to masło - najlepsze jest to prawdziwe, 82% tłuszczu. Ale z każdym innym też się uda, nawet z margaryną. Daj znać, jak wyszło!

      Usuń
  13. Wyszło przepyszne !!! mniammmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobre ale w srodku wyszedl mi zakalec.... :-/ chyba dlatego że wymieszalam masło ze wszystkim w rondelku nie poczekalam az wystygnie .....

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda pysznie, a niedługo sezon na maliny ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam,

    Zrobiłam ciasto według przepisu i byłam mega rozczarowana. To ciasto nie jest - jak niektórzy napisali - wilgotne.. ono jest tłuste, nasączone olejem. Niestety.

    Zrobię jeszcze raz, ale olej zastąpię masłem. Myślę, że będzie o niebo lepsze.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.