sobota, 7 czerwca 2014

Baileys Mud Cake

Lubicie intensywnie czekoladowe ciasta? Lubicie Baileysa, czyli śmietankowy likier na bazie whisky? W takim razie to połączenie jest właśnie dla Was!
Nie będę przedłużać, bo przecież czekoladowość tego ciasta mówi sama za siebie - zapraszam!
Przepis z bloga Citrus & Candy.

Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 100 g brązowego cukru
- 50 g kakao w proszku
- 180 ml Irish Cream (np. Baileys)
- 170 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka

Składniki na polewę:
- 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany
- 100 ml Irish Cream
- szczypta soli
- 15 g masła

Rozgrzać piekarnik do 160°C. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, czekoladę, cukier, kakao i Baileysa. Gdy czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą, wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól i odstawić. Do lekko schłodzonej mieszanki czekoladowej dodać jajka i roztrzepać. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę. 
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do piecznia. Piec około 40-45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie czysty lub ewentualnie z paroma okruchami (tego ciasta nie warto trzymać w piekarniku zbyt długo).
Wyjąć z piekarnika i studzić w tortownicy ok. 10 minut, następnie ściągnąć obręcz. Wierzch ciasta w razie konieczności można wyrównać nożem.
W kąpieli wodnej lub w rondelku o grubym dnie rozpuścić czekoladę, śmietanę, Irish Cream, masło i sól do powstania gładkiej polewy. Polać wystudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.