środa, 4 czerwca 2014

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas lub inaczej tortilla española to hiszpańska klasyka. Dla nas to w zasadzie po prostu omlet, tyle że z ziemniakami i cebulą. Ale jaki to omlet! Smak ma świetny, jest sycący, pasują do niego różne dodatki - w zasadzie można w nim zawrzeć wszelkie resztki z lodówki, to także doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków. Nic dziwnego, że Hiszpanie jedzą go nie tylko jako tapas, ale także w wielu różnych wcieleniach, nawet w kanapkach. 
Podaję sposób na przygotowanie wersji tradycyjnej, najprostszej, ale jeśli chcecie poeksperymentować, to nic nie stoi na przeszkodzie - na pewno znajdzie się wiele świetnie pasujących do takiej tortilli składników. Spróbujcie - co macie do stracenia? ;-)

Składniki:
- 6 jaj
- 2 spore ziemniaki
- 1 cebula
- olej
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, a następnie dodać pokrojone w kostkę lub plasterki ziemniaki (mogą być wcześniej ugotowane lub surowe - w drugim przypadku będą musiały smażyć się nieco dłużej). Smażyć warzywa aż do miękkości, następnie zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu i wymieszać z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
Całość wlać na patelnię i smażyć na niewielkiej ilości oleju, uważając, żeby nie przywarła. Gdy spód będzie już rumiany, tortillę należy przewrócić - w tym celu patelnię nakrywa się dużym talerzem, odwraca, a następnie zsuwa się omplet z powrotem na lekko natłuszczoną patelnię. Gotowa tortilla powinna być miękka w środku i złocista na zewnątrz.
Wierzch można posypać pokrojonym szczypiorkiem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.