poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sernik z wiśniami

Czy jest ktoś, kto nie lubi serników? Prawdę mówiąc, nie wierzę, żeby była osoba, która z pełnym przekonaniem może powiedzieć, że ich nie lubi. To przecież takie pyszne ciasta! 
Tym razem zapraszam Was na kremowy serniczek z wiśniami. To takie połączenie kuszącej słodyczy z lekką kwaskowatością owoców. Jak dla mnie mariaż idealny, bo dzięki temu sernik nie jest mdły. Do tego jeszcze lekko podprażone migdały - i jesteśmy w deserowym niebie. :-)

Składniki:
- 150 g ciastek Digestives
- 75 g masła
- 500 g twarogu sernikowego
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 220 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 200 g mrożonych wiśni
- 2 łyżki migdałów

Ciasteczka pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 18-20 cm.
Masę serową zmiksować z miękkim masłem. Jajka ubić z cukrem na jasną masę, po czym stopniowo dodawać ser i miksować. Wmiksować proszek budyniowy, wylać masę na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wyłożyć równomiernie wiśnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 60 minut.
Po wystudzeniu wierzch sernika posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

5 komentarzy:

  1. zjawiskowo wygląda:) serniczek marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda ten sernik, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, taki to bym zjadła... Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba tez spróbuję zrobic ten sernik chociaż boję sie smaku wiśni, one potrafią być kwaśnie lub wytrawne, uwielbiam ucierac serniki w makutrze, ten zapach sera, masa taka gęsta mniam mniam http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.