czwartek, 12 lutego 2015

Risotto z cebulą i cheddarem

Uwielbiam risotto. Dlaczego? Pewnie dlatego, że to danie obłędnie uniwersalne i proste w wykonaniu. Można je robić na milion różnych sposobów, a i tak zawsze znajdzie się jeszcze ten milion pierwszy. Tym razem wymyśliłam risotto z czerwoną cebulką i cheddarem. Kremowe i wyraziste w smaku, w dodatku podane z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem - idealne na pożywny obiad!

Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio (najlepszy do risotto)
- ok. 1 litra bulionu
- 1 duża cebula czerwona
- świeży (ewentualnie suszony) tymianek
- 2 łyżki masła
- 100 g tartego cheddara
- 2 jajka
- pęczek koperku
- 4 cienkie plastry chudego boczku
- sól, pieprz do smaku

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodać tymianek i ryż, i podsmażać razem, aż brzegi ryżu zaczną się robić przezroczyste - ani cebula, ani ryż nie powinny się zezłocić! Bulion doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz. Ryż zalać pierwszą chochlą bulionu, mieszać, aż wchłonie cały płyn. Ponawiać, aż ryż będzie gęsty, kremowy i odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany - warto kosztować pod koniec gotowania. Wmieszać do ryżu starty cheddar, dzięki czemu potrawa zyska aksamitną konsystencję i intensywny smak. Przyprawić pieprzem (bulion i ser zwykle są już wystarczająco słone).
Boczek ułożyć na suchej patelni i podsmażyć, aż będzie chrupiący. Odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć jajko, na niewielkim ogniu, by żółtko pozostało płynne. Posypać solą, pieprzem i koperkiem, podawać razem z boczkiem na risotto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.