poniedziałek, 9 lutego 2015

Serowe pączusie

Pyszne, pulchne i nieskomplikowane - oto sposób idealny na serowe pączusie, którymi możecie w tym roku świętować Tłusty Czwartek. Są o wiele lepsze niż te ze sklepu, więc naprawdę warto poświęcić chwilkę na ich przygotowanie.

Składniki:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 2 - 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 -1 l oleju rzepakowego

Twaróg przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę. Następnie dodać pozostałe składniki i za pomocą szpatułki wyrobić gładkie ciasto - musi być na tyle gęste, by dało się uformować niekoniecznie idealne, ale jednak kulki. Olej dobrze nagrzać w garnku. Zwilżonymi olejem dłońmi formować malutkie kulki i smażyć aż do zezłocenia. Osączyć na papierowym ręczniku, następnie oprószyć cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. piękne fotki i pączki na pewno wyszly smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. a u nas na szybko królują ostatnio oponki :)
    3 szkl mąki
    2 jajka
    2serki homogenizowane
    cuk waniliowy
    2 płaskie łyżeczki p.d.p.

    wyrobione ciasto wałkuję, wycinam lampka do czerwonego wina kółeczka a kieliszkiem środki :)
    i na oleju smażymy :)
    mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, a jaka piękna patera:)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.