wtorek, 10 lutego 2015

Szybkie pączki z serka homogenizowanego

Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Pączuszki są mięciutkie i po prostu pyszne, zwłaszcza świeże i jeszcze ciepłe. Można je zrobić w zasadzie w niecałe pół godziny - licząc czas smażenia, więc naprawdę nie widzę powodów, dla których mielibyście ich nie spróbować!

Składniki:
- 400 g serka homogenizowanego (u mnie z prawdziwą wanilią)
- 4 jajka
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrem, następnie dodać składniki suche i zmiksować. wcześniej suche składniki i miksujemy całość. Olej rozgrzać (nie może być ani za gorący, ani za zimny - warto wypróbować na pojedynczym pączku), następnie za pomocą dwóch łyżeczek namoczonych w oleju nabrać ciasto i delikatnie wrzucić na tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem lub obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. 

3 komentarze:

  1. Szybkie i smaczne. Robiłam takie wielokrotnie, są delikatne i puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie niedawno. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wspaniałe zdjęcia! *.*
    Pączki wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.