środa, 6 maja 2015

Pancakes z musem truskawkowo-rabarbarowym

Pancakes dość często pojawiają się na moim blogu, bo nie ukrywam, że naprawdę uwielbiam te pulchne placuszki. Są nieskomplikowane, szybkie w wykonaniu i smakują w zasadzie każdemu, czy to na śniadanie, czy też na deser. Spróbujcie je zrobić z pysznym musem z dzisiejszego przepisu - lekko kwaskowym od rabarbaru, słodkim od truskawek, idealnym do pancakes! 
Ja byłam zachwycona, założę się, że i wy będziecie. :-)

Składniki na mus:
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łodygi rabarbaru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 1/2 szklanki cukru

Truskawki i pokrojony, obrany rabarbar wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać, następnie dusić ok. 20 minut, aż owoce zmiękną i rozpadną się. Pod wpływem cukru i ciepła całość zgęstnieje na mus, niemalże dżem. Podawać z usmażonymi pancakes.

Składniki na pancakes:
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem do jajek, zmiksować. Mąkę, sól i proszek do pieczenia dodać do płynnych składników, dokładnie zmiksować. Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni smażyć placuszki - przewraca się je w momencie, gdy na ich wierzchniej stronie pojawią się gęsto bąbelki.

3 komentarze:

  1. Cudowne zdjęcia :) Ależ nabrałam ochoty na pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Letni akcent w plackach jak najbardziej na tak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ten rozlewający się mus truskawkowy! pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.